Aleksander Kowiel

Erelid UBA sectie ON8ALT

Honorary member UBA section ON8ALT

Radio-operator Aleksander Kowiel kwam om het leven op 8 september 1944 bij de opdracht van de 2de Pantserregiment om de brug over het kanaal in Aalter-Brug te heroveren.

 De Aalterse radio-amateurs herdenken Aleksander Kowiel.
In de brochure van de gemeente Aalter, naar aanleiding van 75 jaar bevrijding, ontdekten we dat de Poolse radio-operator ALEKSANDER KOWIEL in een Sherman tank om het leven kwam tijdens de hevige gevechten bij de bevrijding van Aalter in september 1944.

 Meer te weten komen over Aleksander Kowiel, was een moeilijke zoektocht. We konden hierbij rekenen op de hulp van leden van de plaatselijke heemkundige kring "Kring Arthur Verhoustraete".
 
 Aleksander Kowiel was een van de vele 'gewone' soldaten die zijn leven gaf voor onze vrijheid!
Om  Aleksander Kowiel gepast te herdenken, hebben we als sectie ALT volgende initiatieven genomen:  
 - Alexander Kowiel kreeg postuum het ALT erelidmaatschap.
 - Op de bloemenhulde in Aalter van 05 oktober 2019 hebben wij een krans neergelegd bij het Polenmonument.
 - We stelden een kleine historische tentoonstelling rond Alexander Kowiel op tijdens de taptoe van 05 oktober 2019 in het gemeentehuis van Aalter.
 - We publiceerden een brochure, van de hand van Jean Camerlinckx, ons lid  over de historische en technische omstandigheden.
 Op deze manier wil de sectie ALT hulde brengen aan alle radio-operatoren en technici in WO2, zowel in het bevrijdingsleger als bij het verzet. 

De brochure is te lezen via onderstaande link.
https://on8alt.files.wordpress.com/2019/10/brochure-bevrijding-d.pdf